[...] Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na octan megestrolu. Stosować ostrożnie u chorych z zakrzepowym zapaleniem żył w wywiadzie. U chorych na cukrzycę może wystąpić zwiększone zapotrzebowanie na insulinę. Podczas leczenia lub po odstawieniu opisywano objawy łagodnego zahamowania czynności nadnerczy, dlatego chore należy uważnie obserwować, [...]
[...] celu zmniejszenia wymiarów i spoistości gruczolaka. Interakcje. Opóźnia wchłanianie jelitowe cymetydyny i osłabia wchłanianie cyklosporyny. U chorych na cukrzycę zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i doustne leki przeciwcukrzycowe. Przeciwwskazania/Ostrzeżenia specjalne. Nadwrażliwość na oktreotyd. Ostrożnie stosować w przypadku insulinoma [...]
[...] należy rozważyć wdrożenie żywienia pozajelitowego u osób, u których konieczne jest stosowanie somatostatyny dłużej niż 5 dni. Interakcje: U chorych na cukrzycę zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz na doustne leki przeciwcukrzycowe. Nie dodawać do roztworów glukozy i fruktozy. Działanie niepożądane: Hipoglikemia, która po 2-3 h może [...]
[...] 1,0–1,5 gram białka na kilogram masy ciała dziennie, a szybkościowo-siłowym 1,5-2,0 gram białka na kilogram masy ciała. Dla dyscyplin sportu typowo siłowych zapotrzebowanie na białko wzrasta do 2,0–2,5 gram białka na kilogram masy ciała. W wyjątkowych okresach treningowych (np. budowanie masy mięśniowej), nawet do [...]
[...] ale nie należy zapominać że zapotrzebowabania na składniki odżywcze są inne dla człowieka, a inne dla krowy oraz że układy trawienne bardzo się różnią. Jedno jest pewne że zapotrzebowanie na minerały i witaminy trzeba zaspakajać w celu uzyskania prawidłowych przemian w ustroju i tu się zgodzę z autorem tekstu, zgodzę się też z tym że lekarze [...]
[...] w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, Mg, K, Na, Cl, S mikroelementy (dzienne [...]
[...] przy obciążeniu jest bardzo długi. Dopiero po 30 min. tłuszcz oddaje 20% a po godzinie 80% energii. Tylko w razie potrzeby organizm czerpie energię z białka. Tak więc zapotrzebowanie w energię w czasie treningu uzyskuje się głównie z węglowodanów. Zapotrzebowanie energetyczne (kcal) organizmu dla poszczególnych czynności wynosi: aerobik- [...]
[...] -zbyt wysoki poziom białka nie powoduje odłożenia większej ilości mięsa niż jest to możliwe zgodnie z założeniami genetycznymi -wszystkie składniki pokarmowe pobrane ponad zapotrzebowanie są wykorzystywane na odkładanie tłuszczu, czego skutkiem będzie niższa mięsność . http://*******/qmdlx ;) Nie opłaca się ładować w siebie dużych ilości [...]
[...] Ryżu z fasolą zwiększa spożycie kalorii, przez co trudniej będzie im schudnąć). Należy jeść jajka i białka jaj, chudy twaróg, wołowinę, kurczaki, wieprzowinę i ryby. Twoje zapotrzebowanie na białko wynosi prawdopodobnie 1,76 – 2,2 g na kilogram wagi ciała, a nawet więcej, jeśli zauważysz, że tracisz mięśnie. Nie eliminuj węglowodanów [...]
[...] tłuszcze i różne warzywa. Wiek od 13 do 15 lat jest okresem bardzo szybkiego i intensywnego rozwoju dzieci. Zapotrzebowanie na wszystkie składniki jest duże: wzrasta również zapotrzebowanie na energię. Szczególnie duże jest zapotrzebowanie na białko, wapń ,żelazo i witaminy. Zapotrzebowanie na energię u chłopców wynosi 3300 kcal , natomiast u [...]
[...] racji pokarmowej społeczeństw krajów rozwiniętych gospodarczo spowodowało znaczne zwiększenie gęstości energetycznej pożywienia i zwiększenie spożycia energii ponad jej zapotrzebowanie, a także zachwiało równowagę w spożyciu poszczególnych składników odżywczych, do której organizm człowieka adaptował się przez kilkaset tysięcy lat. W ciągu [...]
Now do końca tylko tygodniowy. To co się dzieje po treningu ,nie dzieje się 72h po. Niby całe to okno anaboliczne trwa do 48h.Niby. Ale organizm większe ma zapotrzebowanie na kcal po treningu niż w dzień kiedy nic nie robimy. Zatrzymanie katabolizmu (spożycie pokarmu)/nasilenie anabolizmu (wzrost syntezy poprzez spożycie pokarmu głównie białka) / [...]
[...] To tłumaczy czemu dawka podtrzymująca monohydratu kreatyny powinna wynosić 5g dziennie. Oczywiście dostarczanie jej z pożywieniem (szczególnie z czerwonym mięsem) zmniejsza zapotrzebowanie na suplementy zawierające monohydrat kreatyny. Zmniejszenie spożycia kreatyny do ilości, która bardziej odpowiada temu, co organizm stracił może ograniczyć [...]
nie da sie ukryc iz celowymi odbiorcami sa wlasnie sportowcy - gdzie zapotrzebowanie na roznorakie skladniki/zwiazki jest zwiekszone BTW zadowolenia z AAKG nie powinines sie czuc zawiedziony :D
[...] płciowy” diety: uwarunkowania społeczne i kulturowe 3. Dieta kobiety aktywnej Potrzeby energetyczne kobiecego organizmu - czym jest przemiana materii? - jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne? - jakie czynniki mogą rzutować na potrzeby energetyczne? Białko - biologiczna rola białka - rekomendowane spożycie dla kobiet aktywnych, - [...]
[...] także pamiętać, że żaden z produktów nie jest pełnym źródłem składników mineralnych i witamin. Nie wystarczy więc jeść bardzo dużo warzyw i owoców i dzięki nim uzupełniać zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Zbyt duża ilość produktów roślinnych w przewodzie pokarmowym, a tym samym zbyt duża ilość błonnika pokarmowego może hamować [...]
[...] temat, szybko można złapaź tylko! tkanke tłuszczowa, co nie jest celem w tym wszystkim, celem diety na mase jest to aby złapac mase mięśniową. Czyli nalezy wyliczyć swoje zapotrzebowanie kcal (kaloryczne) i BTW (białko, tłuszcze, węglowodany)http://www.sfd.pl/temat173140/ obliczanie swojego BMR(zapotrzebowanie kcal na dzień) jak ułozyć diete [...]
[...] Bardzo chętnie bym takie badania zobaczył. - samo to, że serce musi więcej krwi pompować, a płuca ciężej pracować w celu dostarczenia tlenu - mięśnie szczególnie podnoszą zapotrzebowanie na tlen, wątroba oczyszczać pokarm z toksyn, które są dostarczane wraz z pokarmem a pokarm ten musi być w dużej ilości dostarczony - im więcej pokarmu tym [...]
[...] do 20%, najwięcej jest go w mięsie chudym. Wartość biologiczna białka mięsa jest bardzo wysoka. Białko każdego rodzaju mięsa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Dzienne zapotrzebowanie człowieka dorosłego na białko wynosi 0,8-1g na 1 kg masy ciała. Czyli zapotrzebowanie osoby o wadze 70 kg wynosi 56-70g dziennie. Porcja 100 g chudego mięsa [...]
[...] swoich poglądów z danymi naukowymi. Firmy produkujące odżywki też nie były aniołami. W ich interesie było mówić, że kulturystom potrzeba więcej białka. Większe zapotrzebowanie na bialko oznacza większą sprzedaż odżywek białkowych. Zatem kto miał rację? Zdziwisz się - firmy produkujące odżywki. Sportowcy, a zwłaszcza kulturyści [...]